opvoeding
opvoeding
Opvoeden
Door veel te lezen in de voorhanden zijnde boeken op het gebied van puppies, honden(gedrag), opvoeding, beweging, voeding, etc., door puppyworkshops te volgen, door met hondeneigenaren te praten en door eens naar een grote hondenshow e.d. te gaan, hebben we ons proberen voor te bereiden op het nemen van een hond.
En dan krijg je dat puppy en blijk je iedere dag situaties mee te maken die niet letterlijk in een boek staan! Hoe te handelen, wat is "goed" of "verkeerd". Hoe consequent ben je en zit je beiden op dezelfde lijn in het handelen naar het hondje. Al heel snel kom je erachter wat opvoeding inhoud:
JEZELF OPVOEDEN IN HET LEREN OMGAAN
MET DE HOND.
De hond opvoeden is echt secundair. Hier ligt dan ook onze grote interesse en passie, het gedrag van de hond. Dagelijks leer je bij en we denken dat dit proces nooit ophoud
Mag ik?
Het klinkt misschien erg logisch:
Het gedrag van een hond is in de basis ... hondengedrag, wij gaan dan bepalen wat gewenst en ongewenst gedrag is en dat is voor iedere hondeneigenaar verschillend.
Wel moet je de kennis hebben om ongewenst gedrag te herkennen en dit gedrag te kunnen afleren of ombuigen.
En oh wat hebben wij een fouten gemaakt! Gelukkig is de hond zo gedomesticeerd, dat gemaakte fouten hersteld kunnen worden, hoe oud de hond ook is. Mooi voorbeeld is dat Leon het toch wel leuk vond dat puppy Gira naast hem op de bank zat of lag. Sommige dingen hoef je maar één keer te vragen aan je hond en ze vergeten het noooooit meer! Jaren later hebben we 2 dagen lang op het moment dat Gira op de bank wilde springen een commando gegeven "bank". Timing daarbij is wel belangrijk. Vervolgens sprong ze niet meer op de bank, ze wilde wel maar keek ons dan vragend aan: "mag ik!"
Iedere hond heeft een karakter en ieder hondenras heeft zo zijn kenmerken. Op basis van alle Zwitserse Witte Herders die we door de jaren heen hebben gezien, durven we te stellen dat dit ras niet het meest eenvoudigste ras is om te houden. Dit komt door vaak op zich geen verkeerde eigenschappen, zoals: heel enthousiast, een enorme drijfveer en van nature initiatiefrijk.
Door dit eigen initiatief kunnen de Witte Herders prima luisteren om vervolgens een paar stappen vooruit te denken en handelen. Dit vooruit handelen of anticiperen doen ze op eigen houtje en daar sta je dan als eigenaar.
Ze kunnen me wat
Zo kennen we een verhaal van een Golden Retriever, zijn eigenaar leerde hem een commando voor het open houden van de bek, pas als hij een ander commando gaf, sloot de hond zijn bek weer. Heel knap en makkelijk bij gebitsverzorging enzo. De eigenaar ging een dagje weg en de oppas liet zijn vrienden zien hoe knap de Golden zijn bek op commando open kon doen. De hond luisterde goed, echter was de oppas het commando voor de bek sluiten vergeten! Pas 's middags kwam de eigenaar terug en de hond deed eindelijk zijn bek weer dicht. Wij zien dat bij onze honden niet gebeuren! Na 5 minuten denkt de ene, hé ze zijn ons vast vergeten en de andere hond denkt: ze kunnen me wat, ik krijg een droge strot!
Waarom zijn we dan zo lijp van de Zwitserse Witte Herder? Omdat het ras in potentie alles in zich heeft en dat is uniek te noemen.
Zo doen ze het uitstekend op het gebied van Gedrag en Gehoorzaamheid, ook scoren ze hoog op het onderdeel behendigheid. Steeds vaker wordt het ras gebruikt als geleidehond voor blinden en slechtziende mensen, anders lichamelijk gehandicapten en als geleidehond bij autistische mensen. Vaak wordt het ras ook ingezet als speurhond bij verschillende hulpdiensten, te land en ook te water, en ook als hulphond bij bewakingsdiensten en ordehandhaving is de Zwitserse Witte Herder inzetbaar. Dit betekent dat je met deze Witjes een relatie eigenaar/hond kunt opbouwen waar vanuit iedere samenwerking mogelijk is.
Voor mijn part is dat fly-ballen of een tochtje
in de kano!
© 2008 I. Clement-Biël .Do not use or reproduce anything without written permission.